24 de setembre 2015

Fem salut, anem de marxa (nòrdica) amb els companys i les companyes d’oficina

El nordic walking o marxa nòrdica és una forma de caminar a la que li afegim l’ús d’uns bastons especialment dissenyats per a aquesta activitat.

A través de la marxa nòrdica redescobrim la nostra postura corporal i la biomecànica natural de la marxa humana. Una correcta execució de la tècnica ens permet experimentar la funció d’impulsió dels bastons així com el component de recolzament i equilibri tot gaudint d’un esforç repartit entre braços i cames.

La marxa nòrdica ens ofereix una manera senzilla, natural i molt eficaç de millorar la pròpia condició física i de tonificar la musculatura independentment de l'edat, el sexe i la preparació física. A més de ser divertida, relaxant, i sostenible, si s’aplica correctament la tècnica, la marxa nòrdica treballa sobre la major part de la musculatura corporal, sense carregar de manera excessiva les articulacions, amb tota la satisfacció que representa completar un bon entrenament... o una bona caminada.

Alguns dels beneficis de la marxa nòrdica que pot ser interessant tenir en compte en entorns de prevenció i riscos laborals de les organitzacions són: 
  • Disminueixen els símptomes de dolor associats al freqüent ús de pantalles de visualització de dades tant a curt com a llarg termini [1]
  • En persones amb dolor d’esquena o cames, es redueix el dolor que alhora resulta una menor ingesta de medicació contra aquest [2]
  • En persones amb dolor cervical crònic, incrementa la qualitat de vida [3]
  • En persones amb dolor lumbar, incrementa l’activitat dels músculs abdominals oblics interns i externs que són els responsables de l’estabilitat de la columna vertebral [4]
  • Millora l’eficiència del sistema venós i reduir el risc de patir insuficiència venosa crònica [5]
Tanmateix, qualsevol benefici d’un programa d’activitat física es veu incrementat de forma exponencial si es practica de forma col·lectiva. Aquest caire socialitzador també es pot reforçar en les primeres passes de l'aprenentage de la tècnica de la marxa nòrdica. En aquesta fase totes les persones components del grup veuen diluïdes les fronteres o escales jeràrquiques enfrontant-se per igual a una tècnica nova. L'aprenentatge entre iguals permet establir relacions més horitzontals dels que una organització acostuma a oferir.

La marxa nòrdica és una bona opció en la prevenció i tractament de dolors associats al treball però també dels riscos psicosocials relacionats amb el món laboral.

__________

[1] Blasche, G., Pfeffer, M., Thaler, H., & Gollner, E. (2013). Work-site health promotion of frequent computer users: Comparing selected interventions. Work: A Journal of Prevention, Assessment and Rehabilitation, 46(3), 233-241.

[2] Hartvigsen J1, Morsø L, Bendix T, Manniche C. (2010). Supervised and non-supervised Nordic walking in the treatment of chronic low back pain: a single blind randomized clinical trial. BMC Musculoskelet Disord. 2010 Feb 10;11:30. doi: 10.1186/1471-2474-11-30.

[3] J. Henkel, P. Bak, R. Otto, UC. Smolenski (2009). Auswirkung von ausgewählten präventiven Konzepten auf die funktionelle Gesundheit bei Personen mit unspezifischen, chronisch-rezidivierenden Nackenschmerzen. Manuelle Medizin February 2009, Volume 47, Issue 1, pp 57-66

[4] V Sparkes, L Warren, and K Whitehouse (2012). Abdominal muscle activity and lower limb forces when walking with nordic walking poles. J Bone Joint Surg Br 2012 94-B:(SUPP I) 21.

[5] Jasiński, R., Socha, M., Sitko, L., Kubicka, K., Woźniewski, M., & Sobiech, K. A. (2015). Effect of Nordic Walking and Water Aerobics Training on Body Composition and the Blood Flow in Lower Extremities in Elderly Women. Journal of Human Kinetics, 45(1), 113-122.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada